Tapen en Bandageren 1

Copyright DE LANGEMASSAGE 2006-2015 © All Rights Reserved

DELANGEMASSAGE

FRED DE LANGE - MASSAGE THERAPEUT/SOIGNEUR

Tapen / bandageren is een hulpmiddel om belasting en belastbaarheid, onder diverse voorwaarden en omstandigheden, aan elkaar aan te passen. De kracht van het tapen / bandageren zit vooral in het feit, dat de functies zoveel mogelijk gehandhaafd blijven zonder dat overbelasting plaatsvindt. Men kan blijven bewegen ondanks het feit dat men een tape / bandage draagt. Vaak kan na het aanbrengen van de Kinesio Tape ook weer beperkt gesport worden.

 

Kinesio Taping(Medical Taping) is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De speciale tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

 

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de Tape de huid een stukje optilt. Dit heeft tot gevolg dat er een betere doorbloeding ontstaat. Afvalstoffen worden beter afgevoerd, bouwstoffen worden beter aangevoerd en er is minder druk op de zenuwen. Door de drukvermindering op de zenuwen ontstaat er pijndemping. Ook leidt dit tot verbetering van de lichaamshouding en een sneller herstel van (sport)blessure's. Men kan 30 tot 70% sneller herstellen dan gebruikelijk.

 

Functies van Kinesio Tape:

  • Pijndemping
  • Geeft steun aan spieren en gewrichten
  • Verwijdert oedeem
  • Corrigeert gewrichten en weefsel

 

Hoe werkt het dan ?

Als een zwakke schakel in het bewegingsapparaat een belemmering vormt voor het uitoefenen van de dagelijkse bewegingen, dan kan het lokaal verstrekt worden door middel van een tape / bandage.Tape kleeft aan de huid en fixeert deze. Door ervoor te zorgen dat de beweging door de tape/bandage beperkt wordt, maar men wel kan blijven bewegen heeft dit tot gevolg dan het herstel vordert.

 

Voordeel van deze methode is dat de tape dagen kan blijven zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uurs herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend. Vochtbestendig waardoor je ermee kunt douchen en zwemmen.

 

De Tapemethode is heel effectief bij overbelasting, bijvoorbeeld bij achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten en bij een tennisarm. Verstuikingen en kneuzingen genezen aanzienlijk sneller met Kinesio Tape.